Przepis na suszenie mięsa to temat, który z pewnością docenią nie tylko fani gier terenowych, lecz także entuzjaści survivalu oraz amatorzy wędrówek.
Przedstawiona poniżej metoda zastosowana została w suszenia mięsa wieprzowego oraz wołowego, aczkolwiek można ją zastosować również w przypadku innych rodzajów mięs.
Poniższy skrócony przepis bazuje na informacjach przedstawionych w artykułach na blogu Bogdana Jaśkiewicza oraz witrynie rugala.pl.
Składniki
W celu sporządzenia suszonego mięsa potrzebne są następujące składniki.
- Mięso wołowe lub wieprzowina, najlepiej chude.
- Przyprawa do mięsa jak na przykład popularna Vegeta.
Sposób wykonania
- Chude mięso należy pokroić w poprzek włókien na płaty o grubości ok. 5 mm.
- Płaty mięsa posypywane są przyprawą z obu stron.
- Poszczególne płaty mięsa nadziewane są na drewniane szpikulce do szaszłyków i umieszczane na ruszcie (kratce) do piekarnika.
- Ruszt umieszczany jest w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. Drzwi od piekarnika nie powinny być zamknięte, ale lekko uchylone. Pomóc w tym może przykładowo kawałek drewna.
- Mięso, w zależności do rodzaju, powinno być suszone w piekarniku przez 2 – 3 godziny.
Suszone mięso powinno być przechowywane w suchym miejscu, najlepiej pod przykryciem.
Więcej informacji na temat suszenia mięsa znaleźć można w stosownym temacie na Forum NAM, w nowej sekcji Technikalia, dostępnej w otwartej części forum.