Kuchnia NAM: Suszenie mięsa

Posted 15 marca, 2015 by macv

Przepis na suszenie mięsa to temat, który z pewnością docenią nie tylko fani gier terenowych, lecz także entuzjaści survivalu oraz amatorzy wędrówek.
Przedstawiona poniżej metoda zastosowana została w suszenia mięsa wieprzowego oraz wołowego, aczkolwiek można ją zastosować również w przypadku innych rodzajów mięs.
Poniższy skrócony przepis bazuje na informacjach przedstawionych w artykułach na blogu Bogdana Jaśkiewicza oraz witrynie rugala.pl.

 

Dried_meat_gear

Suszona wołowina (ciemne kawałki, z lewej) oraz wieprzowina

 

Składniki

W celu sporządzenia suszonego mięsa potrzebne są następujące składniki.

  • Mięso wołowe lub wieprzowina, najlepiej chude.
  • Przyprawa do mięsa jak na przykład popularna Vegeta.

 

Sposób wykonania

  1. Chude mięso należy pokroić w poprzek włókien na płaty o grubości ok. 5 mm.
  2. Płaty mięsa posypywane są przyprawą z obu stron.
  3. Poszczególne płaty mięsa nadziewane są na drewniane szpikulce do szaszłyków i umieszczane na ruszcie (kratce) do piekarnika.
  4. Ruszt umieszczany jest w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. Drzwi od piekarnika nie powinny być zamknięte, ale lekko uchylone. Pomóc w tym może przykładowo kawałek drewna.
  5. Mięso, w zależności do rodzaju, powinno być suszone w piekarniku przez 2 – 3 godziny.

Suszone mięso powinno być przechowywane w suchym miejscu, najlepiej pod przykryciem.

Więcej informacji na temat suszenia mięsa znaleźć można w stosownym temacie na Forum NAM, w nowej sekcji Technikalia, dostępnej w otwartej części forum.

Comments are closed.